Zinātnieks, kuru nosauca par muļķi, tagad saņēma Nobela prēmiju. Ārstē vēzi!

Lūk, kāpēc ir tik svarīgi ticēt sev.

Džeims Patriks Elisons – neapšaubāmi ir viena no svarīgākajām personām imunoloģijā. Viņš ir bijis klāt daudzu atklājumu veikšanā, ko mūsdienās izmanto vēža ārstēšanā.

Bet, pirms viņš kļuva par Nobela prēmijas laureātu, Elisons saskārās ar daudzu kolēģu skeptisko attieksmi. Lielākā daļa no viņiem neticēja viņa darbam un uzskatīja viņu par muļķi. Bet tagad droši vien kož sev pirkstos!

Džeims Elisons ir amerikāņu imunologs, dzimis Teksasā, 1948. gadā. Džeims teica, ka turpināt iesākot karjeru viņu iedvesmoja viņa 8. klases matemātikas skolotājs.

Augstāko izglītību topošais zinātnieks ieguva Teksasas universitātē, pēc tam strādāja Slouna – Keteringa memoriālajā onkoloģijas centrā Ņujorkā, Hovarda Hjūza medicīnas institūtā un Kaliforinas universitātē Bērklijā, kur viņš kļuva par imunoloģijas profesoru un vadīja laboratoriju. Tur viņš arī veica savu svarīgāko atklājumu.

2018. gadā Elisons un viņa japāņu kolēģis Tasuku Hondzjo ieguva Nobela prēmiju medicīnā.

Elisonam bija nepieciešami 17 gadi, lai pārliecinātu medicīnisko sabiedrību par to, ka viņa neortodoksālā pieeja vēža ārstēšanai var nostrādāt.

Kā viss sākās.

Džeims Elisona bija dziļi pārliecināts: spožas idejas nāk pie tiem zinātniekiem, kuri nodarbojas ar fundamentālu zinātne, nerūpējoties par lietas praktisko pusi. Bet par to, ka viņš kļūs par zinātnieku, neviens no Džeimsa paziņām nešaubījās jau kopš viņa bērnības.

Skolas gados viņš daudz laika pavadīja garāžā, eksperimentējot pašrocīgi izveidotajā laboratorijā. Tad viņš nezināja, ka par viņa dzīves galveno tēmu kļūs tieši vēzis. Šī slimība atnesa milzīgas bēdas topošā zinātnieka ģimenē: no tā nomira māte, divi viņa tēvoči un brālis.

Vēl universitātē Elisons kļuva burtiski apsēsts ar T-šūnu darba mehānismu – tie ir imūnsistēmas kājinieki, kas veido pirmo organisma aizsargsistēmas ierindu patogēnu uzbrukuma gadījumā. Kopā ar kolēģiem viņš atklāja: T-šunas atpazīst un nogalina baktērijas un vīrusus ar receptoru palīdzību, tas ir olbaltumvielu, kas “piesien” tos svešķermeņu aģentiem, kas iebrukuši organismā.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru