10 paradumi, kas liedz jums labi izgulēties

Un, kā no tiem atbrīvoties.

Jūs guļat 7-9 stundas katru nakti, un vienmēr laicīgi ejat gulēt, bet, nez kāpēc vienmēr pamostaties gluži kā salauzts?

Diemžēl tā ir samērā izplatīta problēma. Daudzi cilvēki dara visu, lai kārtīgi izgulētos, bet tā arī negūst vēlamo rezultātu. Un tas slikti ietekmē ne tikai noskaņojumu un darbaspējas, bet arī veselību.

Kāpēc gan tā notiek? Vai tad mūs nemācija, ka, ja gulēsim 8 stundas, tad ar to vajadzētu pietikt organisma “restartēšanai”?

Izrādās, ka svarīga ir ne tikai miega kvantitāte, bet arī kvalitāte. Un miega kvalitāte ir atkarīga no daudziem faktoriem.

Lūk, 10 paradumi, kas neļauj jums kārtīgi izgulēties:

1. Vingrojumi.

Daudzi cilvēki vingro pirms miega, ja nepaspēj to izdarīt pa dienu. Liekas, ka tas ir veselīgi, vai tad ne?

Problēma ir tāda, ka vingrojumi veicina hormonu-endorfīnu izstrādi, kas sniedz mundruma lādiņu. Tas traucē aizmigt, un kaitē miega kvalitātei.

Labākais laiks vingrošanai ir rīts vai diena.

2. Telefons

Jūsu organisma iekšējais pulkstenis ir atkarīgs no gaismas, bet viedtālrunis spīd tieši jums sejā. Rezultātā smadzenes nolemj, ka diennakts ciklu var pastiept nedaudz garāku.

Spilgta gaisma traucē neiromediatora melatonīna izstrādi. Melatonīns ir atbildīgs par miegu. Mūsu smadzenes neatšķir televizora, telefona un saules gaismu, tāpēc pirms miega telefonu labāk nolikt malā.

3. Lasīšana

Nu labi, telefonu esam nolikuši malā, bet pirms gulēšanas taču var palasīt? Diemžēl arī tā nav tā labākā ideja.

Kā jebkura darbība, lasīšana asocioējas ar būšanu nomodā, un tā neļauj organismam pilnībā atslābināties. Bet, ja grāmata ir ļoti interesanta, tad jums būs arī grūtāk iemigt.

4. Zobu tīrīšana.

Jūs būsiet pārsteigti, bet zobu tīrīšana īsi pirms gulētiešanas (jo īpaši miegainā stāvoklī) – ir labākais veids, kā padzīt nogurumu un iegūt mundrumu.

Pirmkārt, spilgto gaismu vannasistabā smadzenes uztver par dienas gaismu, kas traucē melatonīna izstrādei. Otrkārt, zobu pastas piparmētru garša atsvaidzina un “modina” jūs.

Protams, tas nenozīmē, ka pirms miega zobus tīrīt vispār nevajag! Vienkārši dariet to stundu pirms gulētiešanas – pie reizes pazudīs kārdinājums kaut ko uzēst pirms miega.

5. Ieradums no rītiem izgulēties.

Ja jūs neizguļaties nedēļas laikā, tad pastāv liels kārdinājums pagulēt ilgāk brīvdienās. Diemžēl, šis lēmums jums “ies gar degunu”.

Kad jūs no rītiem ilgi guļat, jums ir grūtāk aiziet gulēt vakarā. Un, jo vēlāk jūs ejat gulēt, jo mazāk guļat, kas līdz ar darba nedēļas sākumu pārvēršas par apburto loku.

Turklāt tiek izjaukts jūsu iekšējais pulkstenis. Kad jūs katru dienu pamostaties un ejat gulēt dažādos laikos, organisms nepaspēj izstrādāt precīzu miega un nomoda ciklu. Rezultātā jūs jutīsieties vēl nogurušāks.

6. Alkohols.

Daudziem patīk pirms miega izdzert glāzīti vīna, apgalvojot, ka tas viņiem labāk palīdz aizmigt. Tā ir patiesība – alkohols patiešām atslābina un iemidzina – bet miega kvalitāti tas neietekmē īpaši labi.

Ja vienkāršāk, tad alkohols darbojas kā miega zāles, bet nevis, kā miega kvalitātes uzlabotājs. Alkohola iedarbībā organisms bieži vien izlaiž ātrā miega fāzi, kas nepieciešama spēku atjaunošanai. Rezultātā miegs nesniedz atpūtu.

Pats galvenais, kas jāņem vērā: alkohola ietekme ilgst piecas stundas līdz aizmigšanas brīdim, tāpēc dzert pārstājiet agrāk.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru