Ventspils Kamermūzikas dienas – koncerts “Svētku Fanfaras un Himnas”

03.septembrī 19:00 Ventspils koncertzāles “Latvija” Lielajā zālē notiks Ventspils Kamermūzikas dienu pirmais koncerts “Svētku Fanfaras un Himnas”

Uzstājas: Ilona Birģele (ērģeles), Rūdolfs Kulbergs (trombons), Jānis Pusplatais (trombons). Rūdolfs Kulbergs un Jānis Pusplatais ir Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogi – divi no vairākiem, kuri uzstāsies skolas rīkotajos Ventspils Kamermūzikas dienu koncertos, kuru norise ilgs līdz decembrim. Pārējo koncertu datumi un programmas tiks izsludināti vēlāk.

Programmā

1.Nicolas de Grigny (1672-1703) Himna Svētajam Garam / Veni Creator ,ērģelēm

Plein jeu en taille ? 5

Récit de Cromorne

Dialogue sur les grands Jeux

1.Petr Eben (1929) Invokācija / Invocation (1988), ērģelēm un trombonam

3.Johann Sebastian Bach (1685-1750) Korāļprelūdija Allein Gott i der Höh sei Ehr BWV 662, ērģelēm

(no krājuma „18 Laipcigas korāļi”)

4. Henry Eccles (1670-1742) Sonāte (Ilonas Birģeles pārlikums Eifonijam un ērģelēm)

5. Nezināms 18.gadsimta spāņu komponists Batalla Famossa / Slavenā kauja, ērģelēm

6. Jozeph Horovitz (1926) Koncerts Eifonijam un orķestrim , 2.daļa Lento (Ilonas Birģeles pārlikums eifonijam un ērģelēm )

7. Pauls Dambis (1936) Toccatta alla Fantasia (1993), ērģelēm

8. Jan Sandrstrom (1991) Sång till Lotta / Lotes dziesma (Ilonas Birģeles pārlikums trombonam un ērģelēm)

9. Agneta Krilova – Bērziņa (1980) Kurzemes Fanfaras (2019) , trombonam, eifonijam un ērģelēm PASAULES PIRMATSKAŅOJUMS.

Par mūziķiem

Ilona Birģele bakalaura grādu ērģeļspēlē ieguvusi Ligitas Sneibes vadībā, 2009.gada jūnijā absolvē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju maģistra studiju programmā pie prof. Teofila Dekšņa. Papildinājusi zināšanas Enshedes Mūzikas konservatorijā (prof. Gijs van Shonhovens, 2003.), Starptautiskajā Ērģeļu akadēmijā Leufsta Bruk 2002., 2006., Zalcburgā (prof. Heriberts Mecgers, 2007.), Laipcigā (O.Latri, H.O.Erikssons, D. Rots, E. le Prado, M.Šmēdings, 2013.,2017.) Hārlemā (O.Latry, J.Laukviks, J.van der Kojs 2014.) u.c.

Ērģelniece regulāri muzicē Rīgas Domā un Latvijas reģionos, atskaņojot virkni solo programmu. Sadarbojas ar koriem un ievērojamiem solistiem (Paula Šūmane, Artis Gāga, Evita Zālīte, Krišjānis Norvelis, Inga Šļubovska Kanceviča, Kristīne Gailīte, Jānis Kurševs, Gunta Gelgote, Biruta Ozoliņa, Anda Eglīte u.c.)

Ērģelniece ir sniegusi koncertus Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Somijā, Čehijā, Holandē, Krievijā, Kazahstānā, Vācijā, Šveicē, Izraēlā. Piedalās starptautiskos ērģeļmūzikas konkursos un festivālos.

Viens no nozīmīgākajiem ir Starptautiskais ērģeļu un kamermūzikas festivāls “Āñåëåķķàÿ ēāóêà” 2014.gada novembrī Irkutskā (Sibīrija), kurā māksliniece atskaņoja latviešu komponistu ērģeļmūziku. Tāpat atzīmējams ir Starptautiskais festivāls Heure Mistique Šveicē 2016.gada jūnijā, kurā tika atskaņota solo programma, veltīta latviešu ērģeļmūzikai.

I.Birģele ir vairāku latviešu komponistu mūzikas pirmatskaņotāja. 2016.gada nogalē Ilona Birģele piedalījās meistarklasēs Somijā, Kotkā, kur, pārstāvot Latviju, koncertā atskaņoja P.Vaska un R.Dubras skaņdarbus. I.Birģele ir vairāku nozīmīgu projektu vadītāja, kuru mērķis ir popularizēt un attīstīt ērģeļkultūru Latvijā (Rīgas Sv.Jēkaba Katerāles ērģelēm-100, Vasaras ērģeļu fantāzijas, Tūkstoš mēlēm ērģeles spēlē, R.Jermaka jubilejas autorkoncerts, Vēsturisko ērģeļu svētki “Latvija – ērģeļu zeme” u.c.) Mūziķe ir biedrības mūzikas aktvitātēm Pleno dibinātāja, kur kopā ar ērģelnieci Diānu Jaunzemi Portnaju realizē vairākus projektus Latvijas reģionos un Rīgā. Kopš 2013. gada Ilona Birģele ir ērģeļu dueta Riga Organum Duo dalībniece.

Kopš 2012.gada mūziķe ir SIA IMPRO CEĻOJUMI sadarbības partnere ( Ērģeļu demonstrējumi un koncerti Latvijas dievnamos(Skanošā Kurzeme kopā ar Ilonu Birģeli, Skanošā Vidzeme kopā ar Ilonu Birģeli, Skanošā Latgale kopā ar Ilonu Birģeli, Skanošā Rīgas apkārtne kopā ar Ilona Birģeli)

Ilona Birģele 2015.gadā ir piedalījusies CD Mūzika Dievnamam Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeļu ierakstā. 2016. gadā Ilona Birģele kopā ar ērģelniekiem Tālivaldi Deksni un Kristīni Adamaiti ir veikusi CD ierakstu Vecrīgas gravīras komponista Romualda Jermaka jubilejas koncertam Rīgas Domā.

Rūdolfs Kulbergs ir Latvijas Nacionālās Operas un Baleta orķestra trombonu grupas mūziķis un pedagogs Ventspils Mūzikas Vidusskolā. Studējis Karaliskajā Konservatorijā Hāgā, Nīderlandē, un Karaliskajā Mūzikas Akadēmijā Ārhusā, Dānijā. Patlaban iegūst Maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā. Darbība galvenokārt saistīta ar Latvijas Nacionālo Operu, bet ir piedalījies arī mūzikas projektos ar Raimondu Paulu, Elīnu Garanču, Aleksandru Antoņenko, Maiju Kovaļevsku, Laimu Vaikuli, Intaru Busuli u.c. māksliniekiem.

Jānis Pusplatais eifonija spēli apgūst no 11 gadu vecuma. Ieguvis maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Papildinājies “Royal Scottish Academy of Music and Drama” (šobrīd Skotijas Konservatorija) un Stohholmas Karaliskajā Mūzikas Koledžā, pie Mikaela Lindta. 2009. gadā, studiju laikā saņēmis Yamaha stipendiju. 2010. gadā ieguvis otro vietu Jurjānu Andreja Starptautiskajā pūšaminstrumentālistu konkursā. Kopš 2009.gada ir Orķestra “Rīga” eifoniju grupas koncertmeistars, skolotājs Ventspils Mūzikas vidusskolā un Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolā, kā arī dažādu projektu ietvaros sniedz koncertus un meistarklases visā Latvijā.

Par Ventspils Kamermūzikas dienām

Trīs gadus Ventspilī ir notikušas Ventspils Kamermūzikas dienas, kuru laikā krāšņus koncertus spēlējuši talantīgie, ārpus Latvijas studējošie latviešu mūziķi; pieaicinātie mūzikas profesionāļi – vijolniece no Somijas Minna Pensola, dāņu čellists Jakobs Kūlbergs un Parīzē strādājošā latviešu vijolniece Magdalēna Geka; Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogi un audzēkņi.

Festivāla ceturtais, 2019.gads, ir zīmīgs ar grandiozu, vēsturisku notikumu – jaunās Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas atklāšanu. Tas ir valstiski svarīgs notikums, kas piesaista lielu uzmanību gan jaunajai ēkai, gan skolai, gan Ventspilij un tās kultūras norisēm.

Šī ir lieliska izdevība Latvijas mērogā demonstrēt Ventspils un Ventspils Mūzikas vidusskolas radošo potenciālu, caur mūsu skolas izcilo pedagogu – profesionālu, koncertējošu mūziķu sniegumu uz jaunajām skatuvēm. Šobrīd Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogu komandā ir: Lielās mūzikas balvas laureāte ērģelniece Kristīne Adamaite; lieliskais klavieru duets – Sana Villeruša un Francis Gaiļus; neskaitāmu starptautisko konkursu laureāts, Parīzē izglītību guvušais pianists Endijs Renemanis; lieliskais klarnetists Anrijs Pitens, talantīgie metālpūšaminstrumentalisti Rudolfs Kūlbergs un Jānis Pusplatais, jaunā profesionāle vijolniece Dita Immermane un daudzi citi – saraksts ir garš, lai piedod nepiesauktie…

2019. gads tiks svinēts arī kā skolas jubilejas gads – tas ir papildus iemesls koncertos demonstrēt mūsu pedagogu radošo varēšanu, profesionalitāti un talantus kamermūzikā. Šogad festivāls “Ventspils Kamermūzikas dienas” koncentrēsies uz pašmāju izcilībām lepojoties ar to, ko spējam paši un mūsu draugi – te Ventspilī, Ventspils Mūzikas vidusskolā.

Viens no savdabīgākajiem mūsu sērijas koncertiem varētu būt “Svētku Fanfaras un Himnas”. Mētālpūšaminstrumentu skanējums solo un kamermūzikā ir retums, bet salikumā ar unikālajām Ventspils ērģēlēm – nebijis notikums Latvijas mūzikas dzīvē.

Ventspils Kamermūzikas dienu koncerti tiek rīkoti pateicoties Ventspils pilsētas domes atbalstam un ir bezmaksas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru