Jaundzimuša bērna smarža iedarbojas uz sievieti kā narkotikas. Lūk, kāpēc! Tas daudz ko izskaidro!

Beidzot zinātnieki ir noskaidrojuši, kāpēc mēs gluži kā bez prāta esam jaundzimušo smaržas dēļ!

Monreālas Universitātes pētnieki konstatēja, ka bērna smarža rada pozitīvu fizioloģisku reakciju mātei. Šī sajūta atgādina ēdiena sniegto apmierinātības sajūtu pēc bada, jo tā aktivizē smadzeņu zonas, kas ir atbildīgas par prieku un apmierinātību.

Zinātnieki veica smadzeņu darbības uzņēmumus sievietēm, kas bija sadalītas divās grupās (15 sievietes katrā grupā).

Pirmajā grupā dalībnieces bija kļuvušas par māmiņām 3–6 nedēļas pirms eksperimenta, otrajā grupā bija sievietes bez bērniem.

LASI VĒL: 

Nekad neievieto mazu bērnu fotogrāfijas sociālajos tīklos!

Izrādījās, ka abas grupas spēcīgi reaģēja uz jaundzimušā bērna smaržu, bet pēc attēlu rezultātiem dopamīna sistēma aktīvāk strādāja sievietēm no pirmās grupas.

“Šī smaržas uztvere, tas ir, neverbālā un ne-vizuālā reakcija, sastāv no intensīvas ķīmisko signālu pārraides starp māti un bērnu”, – saka Dr. Johannes Frasnelli, pētījuma autors. “Pirmo reizi mēs varējām pierādīt, ka jaundzimušā smarža, kas ir daļa no šiem signāliem, aktivizē tās pašas neiroloģiskās iedrošināšanas zonas mātes smadzenēs.

Šīs pašas zonas tiek aktivizētas, kad mēs pietiekami ēdam pēc badošanās perioda, vai mēs saņemam zāļu devu. Sieviete, kura rokās tur bērnu, sajūt, ka tiek apmierinātas viņas vislielākās vajadzības.”

LASI VĒL: 

Es nespēju tam noticēt, vai tiešām pēc 14 kopdzīves gadiem viņa atrada citu?

Frasnelli uzskata, ka jaundzimušā smarža palīdz izveidot spēcīgu saikni mātei ar savu bērnu.

„Ir vajadzīgi mehānismi, lai nodrošinātu ļoti spēcīgu saikni starp vecākiem, īpaši starp māti un bērnu,” saka Frasnelli. “Mēs domājam, ka bērnu smarža izraisa vienu no šiem mehānismiem.”

Zinātnieki nav pētījuši vīriešu reakciju uz jaundzimušo smaržu, tāpēc nav zināms, vai tas izraisa to pašu dopamīna daudzuma palielināšanos.

Vai tu esi pārsteigts par šādu rezultātu?

avots: scarymommy.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru