Speciālisti ir noteikuši visvarbūtīgāko scenāriju “pasaules gals”

Pēdējā laikā, arvien vairāk briesmu karājas pār cilvēci. Vairāk nekā sešus mēnešus koronavīruss ir dziļi iekļuvis mūsu dzīvē un apziņā. Tātad, kas ir visbīstamākais, kas var apdraudēt cilvēka turpmāku pastāvēšanu? Zinātnieki ir izveidojuši īsu sarakstu ar faktoriem, kas var izraisīt “pasaules galu”.

Salīdzinot ar mūsu planētas vecumu (vairāk nekā 4,5 miljardiem gadu), cilvēks pastāv nenozīmīgi maz – apmēram 200 tūkstošus gadu. Katastrofas pasaules mērogā uz Zemes ir notikušas vairāk nekā 5 reizes, kad nomira 70% no visām dzīvajām būtnēm. Nav pārsteidzoši, ka zinātnieki nopietni apsver pasaules galu.

Koronavīruss  mums atgādināja par mikroskopiskās pasaules draudu aktualitāti.  Šīs vīruss apšaubīja pasaules integritāti, kas pirms tam tika uzskatīta par vienu veselumu. Cilvēki ir kļuvuši daudz piesardzīgāki, kaut kādos brīžos pat līdz paranojas stāvoklim. Tas nav pārsteidzoši, jo tikai pirms 100 gadiem visā pasaulē pārņēma spāņu gripa – infekcijas slimība, kas, pēc dažādu avotu domām, nogalināja 20 līdz 100 miljonus cilvēku. Toreiz visā pasaulē bija slimi 550 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu šī scenārija atkārtošanos, cilvēkiem vienmēr jābūt modriem.

Pirms koronavīrusa speciālisti pētīja dabas kataklizmas, kas saistītas ar globālo sasilšanu. Šie draudi ir ilgāki. Tomēr, ja cilvēks nesāks domāt par dabas resursu pārmērīgu patēriņu, tad mūsu pasaules veseluma sabrukums būs tikai laika jautājums.

Ziņu plūsmā bieži mirgo ziņas par nākamo meteorīta pieeju mūsu planētai. aču šobrīd nav jāuztraucas par kosmisko ķermeņu bīstamību. Zinātnieki pastāvīgi seko līdzi bīstamāko meteorītu trajektorijām, un tuvākajās desmitgadēs sadursmes nav gaidāmas.  . Tomēr nākotnē cilvēcei būs jāatrisina šī problēma, kas, pēc daudzu ekspertu domām, iznīcināja dinozaurus. Šobrīd cilvēki nav gatavi atstarot draudus no kosmosa.

Daudzi intelektuāļi ir vienisprātis, ka lielāko daļu briesmu, kas apšauba cilvēka eksistenci, rada paši cilvēki. Mēs esam sasnieguši tehnoloģiskās attīstības posmu, kad varam iznīcināt arī sevi un ņemt līdzi pārējo būtņu pasauli. Galvenais instruments tam ir kodolieroči. Otrā pasaules kara pieredze rāda, ka cilvēks zaudē pašsaglabāšanās instinktu, kad lieta nonāk līdz karam. Tomēr cerams, ka pēc gandrīz 80 gadiem jaunā pasaules kārtība un jaunā apzinība neļaus atvērt durvis, kas noved pie apokalipses.

Avots:

it-time24

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru