Lūk, kāpēc vasaras tveice mūs padara tik viegli aizkaitināmus. Tagad tam ir zinātnisks izskaidrojums!

Zinātnieki žurnālā European Journal of Social Psychology publicējuši pētījumu, kurš liecina par to, ka karstā laikā cilvēki ir daudz aizkaitinātāki, mazāk iziet uz kontaktu un mazāk tendēti palīdzēt cilvēkiem.

Pētnieces Ļuba Belkina un Mirjama Kučaka veica 3 eksperimentus, lai pārbaudītu temperatūras diskomforta ietekmi uz cilvēka emocijām un uzvedību.

Pirmajā pētījuma posmā zinātnieces analizēja pārdevēju uzvedību Maskavas veikalos laika posmā no 2010 līdz 2011. gadam, kad bija novērojams ārkārtīgi liels karstums. Viņas noskaidroja, ka karstos laikapstākļos darbinieki bija mazāk tendēti palīdzēt pircējiem.

Tam sekojoši zinātnieces pārbaudīja, vai šis efekts atkārtojas, ja nav tiešas temperatūras iedarbības. Šajā sakarā 160 cilvēki tika sadalīti divās grupās un vienai no tām palūdza aizvērt acis un atcerēties nepatīkamu ķermeņa pārkaršanas pieredzi. Izrādījās, ka par minimāls karstums samazināja gatavību sadarboties!

Trešajā posmā 73 studenti atradās nodarbību auditorijās, kur gaisa temperatūra bija 26,7 un 20,6 grādi. Pēc tam viņus palūdza rakstiski atbildēt uz pēc iespējas vairāk jautājumiem, kas it kā var palīdzēt organizācijai, kas palīdz bērniem un cilvēkiem grūtās dzīves situācijās. Auditorijā ar augstāku temperatūru bija vērojams motivācijas trūkums palīdzēt.

“Mēs noskaidrojām, ka gaisa temperatūra ietekmē atsevišķu stāvokli, kas formē emocionālās un uzvedības reakcijas, tāpēc cilvēki ir mazāk tendēti palīdzēt diskomforta stāvoklī, atrodot dažādus attaisnojuma iemeslus,” – norāda Belkina.

Belkina apgalvo, ka šie rezultāti pielīdzināmi ar situācijām darba vietās, un aicina darba devējus nodrošināt saviem darbiniekiem komfortablu temperatūru.

“’Mēs zinām, ka nauda ir svarīga, bet tikai līdz kādai robežai,” – norāda zinātniece.

Vai tu arī vienmēr jau to biji nojautis?

avots: onlinelibrary.wiley.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru