Guli pie gaismas? Iemesls var būt liekais svars. Sensacionāls zinātnieku atklājums

Amerikāņu zinātnieki ir atklājuši, ka gulēšanu pie gaismas izraisa sieviešu svara pieaugumu. Ziemeļkarolīnas Nacionālās vides zinātņu institūta speciālistu darbs publicēts American Medical Association žurnālā.

Pētījuma materiālus zinātnieki ieguva no apjomīgas sieviešu aptaujas rezultātiem, kas notika 2000.gadu sākumā. 44 000 amerikāņu sieviešu vecumā no 35 līdz 74 gadiem piedalījās aptaujā, kurā viņas pastāstīja ekspertiem par saviem ieradumiem. Cita starpā respondentēm jautāja, vai viņas izslēdz gaismu, kad iet gulēt.

Analizējot iegūtos datus, zinātnieki konstatēja, ka 17% gadījumu sievietes, kuras atstāj ieslēgtu gaismu vai televizoru, dodoties gulēt, pieņēmās gada laikā par 5 kg.

Tāpat bija pierādīts, ka miegs pie ieslēgtas gaismas palielina liekā svara pieaugumu risku par 22%, bet aptaukošanās risku – par 33%.

“Tie, kas guļ pie ieslēgtas gaismas, sajauc dienas un nakts ritmu, kas savukārt atbild par izsalkuma sajūtu. Ja cikls tiek zaudēts, organisms sāk intensīvi ražot glikokortikoīdus (stresa hormonus), nevis sniedz mums nepieciešamo atpūtu, izmantojot miega hormonu melatonīnu.

Tajā pašā laikā, lai maldinātu ķermeni un to pārliecinātu, ka pāreja uz nakts režīmu nav nepieciešama, ir telpa piepildīta vismaz ar nelielu gaismu. Tajā pašā laikā tas var notikt arī neapzināti, piemēram, no ielu lampām un izgaismotām reklāmām.”

Eksperti norāda, ka pētījuma rezultātos ir vērts ieklausīties, tomēr tie nav jāuztver kā absolūti. Ir jāveic vēl vairāki pētījumi, tostarp – izmantot elektroniskās iekārtas, kas kontrolē svara pieaugumu, lai varētu iegūt tiešāku saikni.

“Ja pētījuma rezultāti apstiprināsies, tad cilvēkiem, kuri vēlas saglabāt savu veselību, varēs ieteikt izslēgt uz nakti gaismu”, – apgalvo pētījuma vadītājs Deils Sandlers.

Bet vai tu guli pie gaismas?

avots: star2.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru