Kāpēc nedrīkst izliet ūdeni, kurā vārījušās olas

Šo rīcību tu noteikti jau pildi automātiski: paņem katliņu, uzvāri ūdeni, ieliec olas, izvāri tās, nolej karsto ūdeni un ielej aukstu ūdeni. Nākamajā reizē paņem pauzi un padomā, varbūt tev noderēs mūsu padoms.

Olu čaumala ne tikai aizsargā embriju līdz brīdim, kad tas ir gatavs piedzimšanai, bet arī nodrošina to ar visām uzturā un attīstībā nepieciešamajām vielām. Čaumalā ir daudz noderīgu minerālvielu (fosfors, kālijs, sērs, slāpeklis, dzelzs, magnijs u.c.), bet galvenais ir kalcija karbonāts, kas veido 90% no kopējā produkta sastāva.

Kalcijs palīdz uzturēt neitrālu augsnes pH līmeni – 6,0–6,5 vienību līmenī.

Vārot olas, dažas barības vielas izdalās no čaumalas un paliek ūdenī. Kalcija bagātināts šķidrums ir superlīdzeklis, kas baros gan mājas, gan dārza augus. Protams, tas nevar kļūt par pilnvērtīgu vitamīnu un minerālvielu avotu, bet kā papildus barības viela tas derēs nevainojami, un jo īpaši tas derēs aktīvas augšanas periodā un ziedēšanas laikā.

Kā saprast, ka augam trūkst kalcijs

Tad, kad augsnē trūkst kalcija, augs ražos vājus un plānus dzinumus ar gaišu, slikti izteiktu krāsu. Lapas var kļūt dzeltenas ap malām, cirtot un zaudēt savu formu. Sakņu sistēma attīstās slikti un nenodrošina augam pareizu uzturu, kas var novest pie auga bojāejas.

Kāpēc ir bīstams pārmērīgs kalcija daudzums

Lai gan kalcija piedevas noteikti ir labvēlīgas augiem, to nevajadzētu lietot pārmērīgi. Šīs vielas pārlieku liels daudzums var traucēt citu svarīgu mikroelementu uzsūkšanos. Nepietiekams uzturs var veicināt plankumu rašanos uz lapām, krītošus pumpurus, dzinumu deformāciju.

Barot augus ar ūdeni, kurā ir vārījušās olas, var vienu reizi 3-4 nedēļās, un tas ir pie noteikuma, ka tu nemēslo augus ar citiem preparātiem. Šajā gadījumā pastāv risks pārdozēt minerālsāļu daudzumu.

Kādus augus var, un kurus nevar bagātināt ar kalciju

Ar “olu” ūdeni var apliet tomātus, lapu salātus, baklažānus, ķirbjus, jo šie augi labi reaģē uz kalciju un tas nodrošina labu ražu. Kalcija mēslošanas līdzekļus mīl arī āboli, ķirši, jāņogas un avenes.

Tādas kultūras kā gurķi, zemenes, pupiņas, kāposti un spināti tieši pretēji, slikti pacieš ar kalciju bagātu augsni. Minerālsāļu pārmērīgums šiem augiem veicina slimību attīstīšanos un pat augu bojāeju.

Ar “olu” ūdeni nedrīkst liet arī dažus istabas augus – kamēliju, acāliju, hortenziju, vijolītes un pelargonijas.

avots: golbis.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru