Bankas Šveicē sākušas papildus maksāt par aizdevumiem: procentu likme ir negatīva. Neticami!

Dažas Šveices bankas sāka izsniegt aizdevumus ar negatīvu likmi, ziņo Bloomberg. Jo īpaši runa ir par Zuger Kantonalbank un Grisons cantonal bank.

“Dažos gadījumos mēs nodrošinām institucionāliem klientiem īstermiņa aizdevumus ar nulles likmi vai ar negatīvu procentu likmi,” sacīja Zuger Kantonalbank pārstāvis. Otra kredītiestāde arī paskaidroja, ka viņi šādus aizdevumus izsniedz tiem, kuri uz neilgu laiku ņem lielu summu.

Tajā pašā laikā likmes Cīrihes, Ženēvas un Bernes kantonu bankās saglabājas virs nulles, norāda ziņu aģentūra.
Tiek norādīts, ka Šveices Nacionālās bankas procentu likme ir noteikta mīnus 0,75%. Valsts kredītiestādes ir spiestas maksāt Centrālajai bankai par lieko līdzekļu glabāšanu. Negatīvas likmes ir noteiktas arī Dānijas, Zviedrijas un Japānas bankās.

Jau vairākus gadus Šveices Nacionālā banka procentu likmi uztur negatīvā līmenī. Šveices franka izmaksas joprojām ir augstas, un inflācija ir zema.

Dānijā Valsts banka pirmo reizi ieviesa negatīvu procentu likmi 2012. gadā, lai saglabātu valūtas kursu. 2016. gadā The Wall Street Journal rakstīja, ka dāņi, tā vietā, lai maksātu procentus par aizdevumu, kas ņemts pirms 11 gadiem, pēdējā ceturksnī no bankas saņēma 38 USD, jo bija negatīva aizdevuma procentu likme.

Saskaņā ar Realkredit Danmark, valsts lielākā hipotēku aizdevēju, gadu iepriekš viņam bija 758 kredītņēmēji ar negatīvām hipotēku likmēm. Publikācijā norādīts, ka šīs situācijas negatīvā puse ir tā, ka bankas nemaksā procentus par lielāko daļu noguldījumu, tāpēc iedzīvotāji iegulda līdzekļus nekustamajā īpašumā.

Tomēr, kā atzīmēja laikraksts, pārmērīga investīciju pieauguma gadījumā nekustamā īpašuma, tirgū valsts var saskarties ar finanšu krīzi.

Izrādās, ka negatīva likme ir reāla?

avots: bloomberg.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru